Полските филми, които трябва да гледате [втора част]

2014-06-15 11:01:00
Полските филми, които трябва да гледате [втора част]
Снимка: outnow.ch

Отново се връщаме към красива Полша и също толкова красивите й филми, които се надяваме да са ви харесали, защото днес сме ви подготвили поредната доза полско кино. Надяваме се, че след всяка наша класация обиквате все повече европейското кино и осъзнавате, че и то има какво да ви даде. Ето и днешните предложения:

 

 

Стаята на самоубийците / Suicide Room

 

Доминик е съвсем обикновен младеж. Има красива приятелка, заможни родители, достатъчно пари, за да си позволи дрехи по последна мода. Но една неочаквана целувка с негов приятел променя живота му завинаги. След случилото се Доминик се изолира и отказва да се среща със своите приятели. Прекарва по цял ден пред компютъра, където среща странно момиче, което иска да го въведе в „стаята на самоубийците”, откъдето няма връщане назад.

 

В сянка / In the Shadow

 

Капитан Хакл разследва обир на бижутериен магазин. Заради машинации на Секретните служби обаче обирът е представен като политическа афера. Целта на службите е да отвлекат вниманието на обществото от важните промени, които комунистическата партия планира да му наложи тихомълком. По нареждане на Държавна сигурност разследването на обира е възложено на майор Хенке, полицейски инспектор от Източна Германия. Благодарение на неговото „разследване” се доказва, че златото е било откраднато от евреи с цел „финансиране на ционисткия тероризъм”. Но опитният криминолог Хакл съзира съвсем различна истина зад официалната версия и продължава своето собствено разследване.

 

В мрака / In Darkness

 

Агнешка Холанд екранизира романа на Роберт Маршъл, който представя историята на Леополд Соха, който по време на Втората Световна война рискува собствения си живот, за да спаси група бедстващи евреи. Полякът укрива бежанците в рамките на 14 месеца в канализационната мрежа на Лвов. Първоначално Роберт е обикновен крадец, но в последствие се превръща в национален герой.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия